Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag

U kunt onder bepaalde voorwaarden kinderopvangtoeslag van de belastingdienst ontvangen. Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner allebei werken. U kunt de toeslag ook krijgen als u niet werkt, maar een opleiding volgt of uw kansen op werk vergroot door bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of de gemeente. Als u een kind heeft op het kinderdagverblijf dan kunt u per week maximaal 140% van uw gemiddelde werkweek opgeven. Voor uw BSO kinderen is dat maximaal 70% van de gemiddelde werkweek.

Hoe werkt kinderopvang toeslag?

  • Binnen maximaal 8 weken na uw aanvraag krijgt u bericht van de belastingdienst over de hoogte van uw kinderopvangtoeslag, de 'voorschotbeschikking'. Vanaf dan krijgt u ook kinderopvangtoeslag.
  • U krijgt elke 20e van de maand uw kinderopvangtoeslag voor de volgende maand op uw rekening gestort. Valt de 20e in het weekend, dan krijgt u uw toeslag de maandag daarna.
  • Geeft u een wijziging door? Dan krijgt u een nieuwe voorschotbeschikking met uw nieuwe toeslagbedrag.
  • Aan het einde van het jaar krijgt u automatisch de voorschotbeschikking voor het nieuwe jaar. Opnieuw aanvragen is dus niet nodig.
  • In de loop van het nieuwe jaar krijgt u de definitieve berekening van de kinderopvangtoeslag over het afgelopen jaar, de 'beschikking Definitieve berekening'. Hierop staat uw definitieve toeslagbedrag.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Kinderopvangtoeslag aanvragen is al snel de moeite waard. Voor een gezin met 2 kinderen met een toetsingsinkomen van € 50.000,- bruto per jaar (na aftrek hypotheek) betaalt u slechts vanaf € 0,80 per uur zelf. Als uw inkomen lager ligt kan het zelfs beperkt zijn tot enkele dubbeltjes per uur. Wilt u weten of u kinderopvangtoeslag kunt krijgen? En zo ja, hoeveel? Bereken dan uw kinderopvangtoeslag via de kinderopvangcalculator.

Proefberekening kinderopvangtoeslag